Pages Navigation Menu

20 jaar radio over Groninger popscene

20 jaar radio over Groninger popscene

Scherpe Oren Live Jubileumshow op 12-10-12

20 JAAR RADIO OVER GRONINGER POPSCENE

Het OOG Radio popprogramma Scherpe Oren bestaat dit jaar 20 jaar. Het langstlopende lokale popprogramma in Nederland viert dit bijzondere jubileum op vrijdag 12 oktober, met een 5 uur durende live-uitzending vanuit de Graansilo in Groningen. De show is toegankelijk voor publiek en biedt een keur aan Stadgroninger acts.
De Scherpe Oren Jubileumshow krijgt het karakter van een talkshow met live-optredens. De line-up wordt later bekend gemaakt, maar zal bestaan uit een bont gezelschap van zowel jonge als ervaren popmusici in de meest uiteenlopende muziekstijlen. De show duurt van 17 uur ’s middags tot 22 uur ’s avonds en is tot stand gekomen als coproductie tussen Scherpe Oren, MusicMatch en OOG Radio. Terugblikken naar het verleden met beide benen in het heden is uitgangspunt van de jubileumshow.
Historie
In 1992 startte Ron Overbeek bij OOG radio het radioprogramma Scherpe Oren, over de lokale popscene in Groningen. “We support our local heroes” is het credo dat na twee decennia nog altijd geldt. Een omschrijving van het popprogramma komt meestal niet verder dan “stijlloos”, of in andere woorden: niet gebonden aan één bepaalde stijl.

Springplank
Scherpe Oren biedt zowel beginnende als gearriveerde lokale acts de gelegenheid om hun muziek aan elkaar en aan een breder publiek te presenteren. Namen van acts die al eens te gast waren in het programma zijn onder andere Tom Holkenborg (Junkie XL), Gerry Arling en Richard Cameron (Arling & Cameron), Teye Wijnterp, Rudy Lentze, Florian Wolff, Dope DOD, Tommy Ebben en Ellen ten Damme. Ook wethouders, popprogrammeurs, platenlabels en festivalorganisatoren schoven regelmatig aan. Hoewel Scherpe Oren meerdere presentatoren en redactiesamenstellingen heeft gekend, was oprichter en ‘anchorman’ Ron Overbeek in al die jaren de constante factor. De laatste jaren heeft ook presentator Rick Slagter een plek in de basis ingenomen.
Scherpe Oren fungeert ook als springplank voor ‘crewmembers’. Vele technici en presentatoren deden hun eerste radiopraktijkervaring op bij het lokale popprogramma. Scherpe Oren is elke vrijdag van 18-19u te beluisteren via 105.5FM (kabel), 106.6 (ether), www.oogradio.nl en via www.scherpeoren.nl
OOG
Stichting Omroep Organisatie Groningen (OOG) is de lokale omroep voor de gemeente Groningen en verzorgt een doorlopende radioprogrammering en ongeveer een half uur televisie per dag. OOG Radio heeft van maandag tot en met vrijdag een vaste dagprogrammering met lokale informatie en een breed muziekaanbod. ‘s Avonds en in het weekend heeft de zender ruimte voor meer specialistische programma’s zoals Scherpe oren.

Silo Sessions
MusicMatch maakte naam met de Silo Sessions XXL tijdens EuroSonic/NoorderSlag 2012. In de Graansilo traden drie dagen lang muzikanten en bands in een intieme setting op. In navolging van dit succes hebben de Silo Sessions nu elke twee maanden een vervolg gekregen met in elke editie ruimte voor twee bekende (inter-)nationale singer/songwriters of bands en twee lokale talenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


+ 6 = vijftien

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>